Turnuvanın grup etabı geride kaldı. Çıkanlar, kalanlar neler oldu bakalım:
A Grubu:
Angola 55 - 76 Avustralya
Arjantin 82 - 84 Sırbistan
Ürdün 73 - 91 Almanya
Bu grubun ilk iki sırasını doğru tahmin ettim. Sırbistan-Arjantin maçı lideri belirler demiştim, öyle oldu. Ama bu maçın son maç olması sanki dezavantaj bu ikili için. Diğer gruplarda liderler kolay rakiplerle oynayıp dinlenirken, Bu grubun tepesi son maçta baya efor sarfetti. Eleme grubunda görürüz ne kadar etkiler. Almanya'nın flaş başlangıcından sonra gerisini getirememesi açıkçası hayal kırıklığı yarattı. Arjantin'i zorlayıp, Sırbistan'ı yenen (her ne kadar Teodosic ve Krstic oynamasa da, Sırbistan Sırbistandır.) Almanya'dan en kötü gruptan çıkmasını beklerdim. Ama onlar bu zevki Avustralya'ya devretmeyi uygun gördüler.
B Grubu:
A.B.D. 92 - 57 tunus
Slovenya 65 - 60 iran
Brezilya 92 - 74 Hırvatistan
Bu grupta Amerika'nın bu kadar dominant olabileceğini hiç düşünmemiştim. Kolay değil, rakipler avrupanın ekol ülkeleri ve Amerika Kıtasının iddialı ülkelerinden Brezilya. Slovenya ve Brezilya beklentilerimi karşılarken, Hırvatistan hayal kırıklığı yarattı biraz bende.
Bu iki grubun çapraz eşleşmelerine bakalım:
Sırbistan-Hırvatistan:
Sırbistan, Teodosic ve Krstic'in yokluğunda bocalasa da Almanya dışında fire vermeden, son maçta da olsa lider çıkarak favori olduğunu gösterdi. Hırvatistan'ın formsuzluğu karşısında rahat bir galibiyet bekliyorum Sırplardan.
Arjantin-Brezilya:
İki Güney Amerika ülkesinin kapışmasında önde olan bence Brezilya. Arjantin'de Scola, Delfino, Prigioni ve Jasen gibi silahlara karşı Brezilya'da Huertas, Barbosa, Varejao, Vinicius ve Splitter var. Brezilya geçer diyorum.
Slovenya-Avustralya:
A.B.D. dışında maç kaybetmeyen Slovenya seyircisinin de desteği ile güzel işler yapıyor. Avustralya'nın mücadelesi her ne kadar takdire şayansa da yolculukları buraya kadar bence.
A.B.D.-Angola:
Fazla söze gerek yok. Çeyrek finale en yorulmadan çıkacak takım Amerika. Lider olmanın avantajını yaşayacak yegâne ülke. Sürprize açık bile değil.
C Grubu:
Porto Riko 79 - 88 Fildişi Sahili
Yunansitan 69 - 73 Rusya
Türkiye 87 - 40 Çin
Porto Riko'nun Fildişi Sahili'ne yenilmesi ile gruptan çıkmayı garantileyen Çin'in de skorer oyuncularını dinlendirmesi ile tam bir formalite maçına dönen karşılaşmada, 12 Dev Adam da fazla süre almayan oyuncularla oynayınca, ortaya 47 sayılık bir fark çıktı. Ben bu şekilde kopan maçları sevmiyorum. Bir süre sonra laubali hareketler başlıyor maçta ki dün de bazı hücumlarda fantazi denemeleri vardı. Yunanistan uyanıklık yapıp, İspanya'dan kaçmak için Rusya'ya "yatınca" Rusya ikinci oldu ama evdeki hesap çarşıya uymadı neyse ki. Yeni Zelanda Yunanistan'ın oyununu çok güzel bozdu. Rusya'yı da mertçe mücadelesi için tebrik etmek lazım.
D Grubu:
İspanya 89 - 67 Kanada
Lübnan 66 - 84 Litvanya
Yeni Zelanda 82 - 70 Fransa
Turnuvanın en deli grubuydu D Grubu. Litvanya'nın Grubu domine etmesi dışında İspanya'nın gruptan çıkacak kadar basketbol oynaması ve Yeni Zelanda'nın son maçta tam gereken kadar fark yapıp Yunanistan'ın işine taş koyması bu gruptan öne çıkan notlar. Çıkacak dört takımı bilmek zor değildi ama sıralamayı tutturamadık burada.
Bu iki grubun çeyrek final öncesi eşleşmelerine de bir göz atalım:
Türkiye-Fransa:
Atletik oyunculardan kurulu Fransa tam bir serseri mayın. Gruptaki Fildişi Sahili takımının bir gömlek üstü. Çok hareketliler ve günlerinde olurlarsa fena yaparlar. Bizim savunma disiplinimiz ile yenemeyeceğimiz bir takım değil ama. Kendimiz gibi oynarsak geçeriz.
Rusya-Yeni Zelanda:
Rusya çok etkili bir basketbol oynamıyor ama ekol sahibi olmaları onları favori yapar bu eşleşmede. Ancak tüm eşleşmeler içinde sürprize en açık eşleşme bu, Yeni Zelanda elerse şaşırmam.
İspanya-Yunanistan:
Yunanistan İspanya'dan kaçayım derken kucağına düştü. Bu psikolojik baskı yaratabilir Yunan takımında. İspanya favori diyorum.
Litvanya-Çin:
A.B.D.'den sonra liderliğin keyfini çıkaracak başka bir takım Litvanya. Çin'i zorlanmadan geçeceklerine inanıyorum.