Sayfalar

Fenerbahçe Ülker - Efes Pilsen Maça Doğru

Beko Basketbol Liginin iki ağır topu yarın akşam Sinan Erdem Spor Salonunda karşı karşıya geliyor. Bugün oynanacak Beşiktaş Cola Turka - Galatasaray Cafe Crown maçıyla birlikte 2011'in ilk derbileri. Futbol liginin tatilde olduğu dönemde taraftarlar farklı bir heyecan yaşayacak bu hafta. Thisisthebesttillwedobetter'la maçları paylaştık ve gönüllü olarak Efes Pilsen maçının değerlendirmesini seçtim.

İki cephenin artılarını eksilerini dilimiz döndüğünce anlatalım;
Efes Pilsen,
Lacivert beyazlılar sezona da Fenerbahçe Ülker galibiyetiyle girmişti. O maçta 3. çeyrekte 16 sayı geri düşmesine rağmen takımını çok iyi yöneten Velimir Perasovic geri dönüşte büyük bir pay sahibi olmuş ve maçı kazanan Efes Pilsen cumhurbaşkanlığı kupasını müzesine götürmüştü. Bu maçta eğer Efes Pilsen aleyhine böyle bir fark oluşursa, aynı geri dönüşü göremeyeceğimizi düşünüyorum. Fenerbahçe Ülker taraftar desteğini arkasına alacak ve bu rüzgarla oynayacak maçı. Efes Pilsen adına en müspet gelişme Perasovic'in rotasyonu 8-9 kişiden 11 kişiye çıkarması. Erwin Dudley yetenekli ve önemli bir uzun, savunmada sıkıntı yaşasa da oyun görüşü ve orta mesafe şutları oldukça etkili. Ama bütün bireysel yetenekleri ve yapıp yapamayacağı şeylerden bağımsız olarak süre almasında önemli bir etken var ki; 3+2 kuralı. Dudley yerli statüsünde oynayan bir oyuncu. Bu özelliğiyle sahada varlığı yerli uzunu az olan Efes Pilsen'e yabancı kuralında esneklik sağlayabiliyor. Thornton ve Rakocevic'i aynı anda sahada tutma özelliğini kazandırıyor. Beni düşündüren asıl nokta tribüne gidecek yabancı oyuncu. Bu konuda herkesin ilk adayı tartışmasız Andrew Wisnievski'dir heralde ama ben Perasovic'in Wisnievski'yi Ukic'e yapılacak baskıda kullanabileceğini düşünüyorum. Geçen yıl Ömer Onan savunmasında sahada yokları oynayan Igor Rakocevic'te tribüne gidebilecek alternatifler arasında. Rakocevic Efes Pilsen'in saha içi düzenini bozduğu için ve Fenerbahçe Ülker maçlarındaki etkisizliği düşünülürse Perasovic tarafından tribüne yollanabilir. Diğer alternatifse bence kesinlikle sahada olması gereken Bostjan Nachbar. Boki bu sezon istenilenin altında ancak Tomas ve Preldzic'le eşleşebilecek tek Efes Pilsen oyuncusu. Ayrıca 3 numarada süre alması kendine olan güvenini yerine getirdi ve oyuna katkı yapmasını sağladı Nachbar'ın. Bunun yanında da derbilerde beklenmeyen işlerin olduğunu varsayarsak, Boki gibi çok yönlü bir oyuncuyu kadroda tutmak en mantıklısı olur. Efes'in tribüne göndermesi gereken yabancıyı saha içinde en kötü senaryoda, en az arayacağı oyuncu olarak düşünmeliyiz. Bu durumda da benimde aklıma gelen ilk isim Kerem Tunçeri ve Ender Arslan varlığında Andrew Wisnievski. Efes Pilsen sahaya çıkmadan maçı her senaryoda masa üstünde oynayacak ve kararını verecek. Efes Pilsen'in en güçlü olduğu nokta bence Vujcic-Roberts-Gönlüm'ün olduğu pota altı. Fenerbahçe Ülker'in mutlaka Lavrinovic'ten uzun zamandır alamadığı katkıyı alması gerekiyor bu maç.

Fenerbahçe Ülker,
Bu maçın kilit adamı Fenerbahçe Ülker cephesinde Roko Leni Ukic. Fenerbahçe Ülker'in diğer önemli isimlerine baktığımızda aşağı yukarı aynı çizgide ilerlediklerini ve katkı verdiklerini görüyoruz. Yani ben bir basketbol sever olarak net bir biçimde biliyorum; Ömer Onan sahada tuttuğu rakibini bezdirecek, hücumda top eline geldiğinde en iyi opsiyonu zorlayacak yada Mirsad çıkıp rebountları toplayacak ve hücumda 2-3 kritik üçlük atacak. Ama Roko Ukic bütün takım eline bakmasına rağmen iki ucu keskin bıçak. Eğer eli sıcaksa rakibi, gününde değilse de takımını yakar. En son Galatasaray maçında takım nasıl yönetilemez dersi izledik Hırvat point guarddan. Öncelikle şunu belirtelim ki, Fenerbahçe Ülker bu maçın ev sahibi olması dolayısıyla favorisi. Ama rakip Efes Pilsen olunca sadece ev sahibi olmanın yetmeyeceğini bilecek kadar tecrubeli isimler var sarı lacivertlilerde. Fenerbahçe Ülker adına en önemli noktalardan birisi Marko Tomas ve Emir Preldzic'in vereceği katkı. Galatasaray maçından önce de bunu vurgulamıştık ama bu oyuncuları oyuna sokamadı Fenerbahçe Ülker. Pota altında Oğuz Savaş'ın alacağı süre Fenerbahçe adına kritik zira Lavrinovic'in sadece şut atması, Kaya Peker'inde hücum gücünün kısıtlı olması pota altında zorluyor Fenerbahçe Ülker'i. Sırtı dönük top aldığında tehlike yaratacak ve rakibin dikkatini çekecek tek oyuncu Oğuz Savaş. Spahija'nın rotasyondaki tercihleri belirleyici olacak.

İki Hırvat coachun mücadelesi olacak bu derbi. Spahija ve Perasovic önemli isimler. İlk maçta özellikle ikinci yarıda Perasovic'in yaptığı hamlelere cevap verememişti Spahija. Cumhurbaşkanlığı kupasını vatandaşı Perasovic'e kaptırmıştı. O maça göre iki takımın düzenide daha oturmuş durumda.

İyi olanın kazanmasını ve olaysız bir derbi olmasını diliyorum.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails