Sayfalar

Efes Pilsen - Montepaschi Siena (Flip Murray Transferi)


Euroleague'de Top 16 heyecanı temsilcilerimizden Efes Pilsen için bugün kü Montepaschi Siena maçıyla birlikte başlıyor. Rakip grubun mutlak favorisi, Efes Pilsen için çok zor bir maç olacak. Öncelikle kısaca Siena'ya değinelim.

Siena'nın mevcut sisteminin kurucusu ve takımın atılım yaptığı head coach, ülkemizde burun kıvrılan Ergin Ataman'dır aslında. Ergin Hoca Siena'nın başındayken kulüp sponsor desteğiyle birlikte atılım yapmış ve F4 oynama başarısı göstermişti. Hatta bu dönemde İtalya Milli Basketbol Takımı ve Montepaschi Siena'nın head coachluğunu yürüten Simone Pianigiani, o dönemde Ergin Ataman'ın yardımcılarından birisiydi. Siena yönetimi doğru bir karar vererek Ergin Ataman sonrası sistemin devamını içerden olan Simone Pianigiani ile sürdürdü. Hatta o Simone Pianigiani bayrağı daha da yukarıya taşıyarak, Siena'yı devlerin arasına sokmayı başardı.
Siena aslında keskin bir sistem takımı. Kısalarının performansları onlar için saha içindeki belirleyici etkenlerin başında geliyor. Bunu en belirgin haliyle Mcintyre-Sato-Thornton üçlüsüyle yakalamışlardı, hatta o yıl F4 oynamışlardı. Bu üçlü 3 yıl içersinde takımdan koptu hatta Bootsy Efes Pilsen'e geldi. Ama şu anda yerlerine Bo Mccalebb, Kaukenas, Jaric (yeni transfer), Zisis, Carraretto gibi kaliteli oyuncular var. Uzun rotasyonlarının temel taşlarını ise korumayı başardılar. En kritik pota altı oyuncuları Shaun Stonerook ve Ksistof Lavrinovic. Bu iki oyuncunun özelliği ortalama üstü şut sokabilmeleri, pasör özellikleri, sertlikleri ve saha görüşleri. Siena atletik kısa ve uzunlarıyla dengeli ve çok iyi bir takım. Başlarında da kendisini kanıtlamış ve herkesin saygısını kazanmış Simone Pianigiani var.
Siena'nın en büyük sıkıntısı eski dost Bo Mccalebb'in yokluğu olacak. Yerine oynayabilecek çok kaliteli oyuncular var ama Mccalebb klasik Siena yüksek tempo sistemi için çok kritik bir oyuncu. Yarı saha hücumuna da kalsalar pas ve set temposu çok yüksek olduğu için ve Mccalebb bu oyunu Partizan'da da oynamış, çok iyi beceren bir point guard olduğu için; bu eksik Siena'nın dinamiklerini etkileyecektir.

Temsilcimiz Efes Pilsen'e değinelim. Efes Pilsen son iki yıldır ne yapıyorsa, bu sene de hiç ders almamış olacaklar ki onu yapıyorlar. Öncelikle Flip Murray transferine değinmek istiyorum. Çok mu gerekliydi bu hamle merak ediyorum. Flip Murray'den mevcut bir sistem içinde bir şeyler bekleniyor mu gerçekten? Yoksa sadece Top 16 öncesi transfer yapmış olmak için mi alındı? Efes Pilsen ne zaman Amerikalı bir guardla oynasa sonucu felaket oluyor, bunu da mı düşünmediler transfer yaparken? Transferi Ufuk Sarıca'ya sordular, tepkisi kulüpteki karışık durumu gözler önüne seriyordu. Resmen Flip Murray transferi teknik heyetin isteği dışında gerçekleşmiş bunu gördük. İlla guard alınacaksa (ki Rakocevic'i yedeklemek adına euroleague için gereklidir) bunun Avrupa'dan ve en önemlisi euroleague tecrübesi olan birisi olmasını tercih ederim. Eğer böyle bir isim alınamıyorsa mevcut kadroyla yola devam edilmeliydi, zira Flip Murray'nin F8 yolunda Efes Pilsen'e katkı vereceğini düşünmüyorum. Katkıdan ziyade zaten karma karışık olan rotasyonu iyice baltalayacağını düşünüyorum.
Bu maç deplasmanda en son geçen sene gruplarda Orleans'ı yenebilen Efes Pilsen adına çok kritik. Takımın malesef keskin bir deplasman fobisi var. Bu sebeple evindeki bütün maçları kazanmalı ve deplasmandan da en az bir sürpriz galibiyet çıkarmalı. Öncelikle seyirci desteğiyle Efes Pilsen'in tempoyu rakibe hiç vermemesi gerekiyor. Eğer Siena tempoyu ele geçirirse maç bir anda +15 olur ki; Efes'in ordan geri dönmesi mümkün olmaz. Ayrıca rotasyonun ne şekilde olacağı da çok önemli. Wisniewski'ye 2 numaradan süre veren Perasovic, Flip Murray sonrası shooting guard pozisyonunu Murray-Rakocevic ikilisiyle götürmek isteyebilir. Bu durumda Sinan ve Thornton small forward oynar ve Nachbar tamamen power forward'e kayar. Sezon başı transfer edilen Raduljica bu maçta sahada olacak yanılmıyorsam. Onun göstereceği direnç ve performans çok kritik zira Siena gibi bir takımı pota altını ekstra kullanmadan devirmek hayal olur. Geçmiş yıllarda Kasun'un Siena maçlarında verdiği katkıyı düşündüğümüzde aynı tipteki Raduljica'nın da önemli şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Ancak genç oyuncunun sakatlıktan nasıl dönceği soru işareti.

Efes Pilsen adına çok fazla olumlu şey söylemek mümkün değil malesef. Şu anda mental anlamda zaten zor durumdalar, bir de bunun üstüne kritik bir müsabakada zorlu bir rakiple boğuşmak zorunda kalacaklar. Tek dayanakları tribün baskısı olacak. Seyircinin Efes Pilsen'i her dakika desteklemesi ve ileriye itmesi gerekiyor. Maçın kritik adamları Siena adına; Stonerook-Lavrinovic-Kaukenas-Zisis. Efes Pilsen adına; Keremler-Rakocevic-Pivotlar (Raduljica, Vujcic ve Roberts). Karşılaşmanın mutlak favorisi Montepaschi Siena, ancak Efes Pilsen karakterli bir oyun oynayıp evinde rakibini devirebilir.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails