Sayfalar

Bir Garip Hikaye


Diana Taurasi dünya üzerindeki en büyük kadın basketbolculardan. Kadın basketbolunu pek takip etmem ama Taurasi ismi bir hamlede gelir aklıma. Sene başında Fenerbahçe'ye transfer olduğunda baya olay olmuştu. Sezona da fırtına gibi başladı süperstar.

TKBL İstatistikleri: 14,57 sayı - 5,1 rebound - 4,1 asist - 0,7 blok - 1,6 top çalma
Euroleague İstatistikleri: 24,6 sayı - 5,4 rebound - 4,7 asist

Yukardaki ortalamalar öyle kolay tutturulacak, yapılacak şeyler değil elbette. Bu ortalamalar Taurasi'nin ne kadar önemi bir isim olduğunu gözümüzün içine sokuyor. Ancak 2 haftadır ilginç haberlere konu oluyor süperstar. Önce takım arkadaşı Penny Taylor'la ilişkisi olduğu yazıldı, çizildi. Sonra bu ilişki yüzünden Fenerbahçe tarafından kadro dışı bırakıldığı, ama işin aslı Ümit Avcı'nın Milliyet'te yaptığı haberde ortaya çıktı. Taurasi dopingli çıkmış ve B numunesi açılıp sonuç kesinleşene kadar oynatılmama kararı alınmıştı.

Tam bu noktada biraz raydan çıkalım. İki sene önce final serisinde Efes Pilsen, Fenerbahçe Ülker'i 2-0'dan gelip 4-2 yenmişti. O seri sonucunda Kerem Gönlüm ve Mario Kasun'da yasaklı maddeye rastlandı (Kasun'un ki yasal sınır içinde olmasına rağmen açıklandı). Fenerbahçe cephesinden büyük tepkiler geldi, basın toplantıları ve resmi açıklamalar arka arkaya yapıldı. Efes Pilsen'in bu olayı organize gerçekleştirdiği açıkca dillendirildi. Bunun üzerine basına demeç vermekten her zaman kaçınan Tuncay Özilhan bile basın toplantısı yapmak zorunda kaldı. Şekip Mosturoğlu ve Nedim Karakaş Efes Pilsen'in küme düşürülmesi gerektiğini bile söylediler. Taraftarlar her Efes Pilsen maçında dönemin head coachu Ergin Ataman ve Kerem Gönlüm aleyhine onur kırıcı ifadeler kullandı.

Bugün geldiğimiz noktada, Taurasi olayının üstünün örtüldüğü aşikar. Haberi yapılmaması soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Resmi ağız olarak sadece Aziz Yıldırım 'kızcağız bilinçli bir şey yapmamış' dedi, Ntvspor'da. 2 yıl önce kameralar önünde herkese ahlak dersi veren Şekip Mosturoğlu ve Nedim Karakaş susmayı tercih ettiler. Dün daha da ilginç bir olay duydum; Penny Taylor son lig maçından sonra doping kontrolü için idrar numunesi vermeyi reddetmiş. Kulüp ve federasyon yetkilileri oyuncuya, numunelerini Köln'de test ettirecekleri garantisini verdikten sonra Taylor numune vermiş. Bu olayı Taurasi savunmasında emsal gösterecek ve Türkiye'deki doping kontrol merkezinin (Hacettepe) güvenilmez olduğunu ileri sürecekmiş. Anlayacağınız olaylar iyice entresan bir hal almaya başladı. Peki federasyon yetkililerinin asli vazifesi doping kontrolü için numune almak mıdır, yoksa numune vermeyen sporcuyu çeşiti vaadlerle ikne etmek midir? Antrenmanda olduğu için numune veremeyen Süreyya Ayhan bu yüzden süründürülmedi mi?

Ben Fenerbahçe camiasından Kerem Gönlüm olayında gösterdikleri hassasiyeti göstermelerini beklerdim açıkcası. O olay aylarca yazılı ve görsel basını meşgul etmişti ama Taurasi olayı haber niteliği taşımıyor sanırım. Belki de basın mensupları Noel rehavetinden henüz çıkamamışlardır. Bu arada unutmadan bu haberi yapan Ümit Avcı'yı herşeyden bağımsız olarak en içten dileklerimle tebrik ediyorum.

6 yorum:

Hüseyin Kaya dedi ki...

normalde ne bekler insan; geçen sene atıp tutmuşsun yok efendim spor ahlakı yok efendim doping vb olaylarda bu işin peşini bırakmayız vs vs gibi sallamış durmuşsun. buraya kadar iyi hoş, tavır almışsın ve eline koz da geçmiş, e medyada oyuncağın zaten salla sallaya bildiğin kadar. ok.
kabak bu sefer senin başına patlamış, oyuncunun ceza alacağı gün gibi aşikar; ne bekler insan tekrar başa dönelim; biz spor ahlakı olarak, kulübümüzün genel duruşu gereğince sözkonusu sporcu ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz demez mi adam.!! lan olm, zaten oyuncu ceza alacak, sen kalkmış kızcağız yapmaz öyle şey denir mi, eline fırsat da geçmiş, muhtemelen tazminat da vermezsin ceza nedeniyle, basın zaten elinin altında, sabah akşam yazar çizer prim de yapardın (göz boyama adına) mal mısın !! (sorumu geri aldım)

kıssadan hisse diyelim; deveye sormuşlar; inek nerde; demiş dağa kaçtı.!! evet.

cnyvz dedi ki...

kaya abi olayı yorumda özetledin tebrik ediyorum :)
benim bu olayda en bozulduğum şey karakteri ve adamlığı tartışılmayacak kerem gönlüm'e yapmadıklarını bırakmamışlardı, şimdi susuyorlar. farkındaysan rakipleri de susuyor. çünkü kimse fenerbahçe gibi rakiplerin düştüğü kötü ve can sıkıcı durumdan kendilerine pay çıkarmak istemiyor

tillwedobetter dedi ki...

Ahlak diye bir şey kalmadı insanlarda. Kerem Gönlüm'de çıkan madde çayda bile bulunan bir maddeydi ama dünyayı ayağa kaldırdılar. Konu kendi sporcuları olunca "kızcağız" bilerek yapmamıştır oldu. Çok dansöz gördüm ama bunlar kadar iyi kıvıranını görmedim.

constantinache dedi ki...

Taurasi'nin nihayet aklanmasından sonra merak ediyorum yukarıdaki satırlarda yazılanlarla halen daha aynı fikirde misiniz?

tillwedobetter dedi ki...

Bizim burada anlatmaya çalıştığımız Taurasi'nin suçluluğu değildi. Bizim derdimiz ikiyüzlülük ve çifte standart. İki sene önce organize doping var diye ortalığı ayağa kaldıran insanlar, kendi sporcuları - haklı ya da haksız - aynı duruma düşünce olur öyle muhabbeti yapıyorlar.

cnyvz dedi ki...

Sn. constantinache

ben yukardaki yazıyı yazarken hiç bir şekilde Taurasi'yi itham altında bırakacak ve küçük düşürecek şeyler yazmadım. Yazı ortada. Yapılan haberin linkini bile koydum oraya ki varmak istediğim nokta şuydu;
biz haberci değiliz, kaynaklarımız yok. Sadece önümüze gelen doğruluğu kesinleşmiş(!) haberler üzerinden yorum yapar, yazı yazarız. Ben yazının yarısında Taurasi'nin ne kadar büyük bir oyuncu olduğundan bahsetmişim gördüğünüz gibi. Burada Taurasi'ye şahsım adına yapılmış bir haksızlık olduğunu düşünmüyorum. Sadece geçmişte yaşanan olayla, bu olay arasında bağlantı yapıyorum (ilgili kulüp aynı olduğu için)
Eleştiriniz için teşekkür ederim. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini cevaplandırabilmişizdir.
saygılar

Related Posts with Thumbnails